Welkom in het landleven

Over Louisehoeve

Landgoed Linschoten, een goed bewaard geheim midden in de randstad.

Landgoed Linschoten, waarop de Hofstede Louisehoeve zich bevindt, is een bijzondere plek in Nederland. U zou het namelijk niet verwachten, zoveel groen en rust. Want ja, u bent nog altijd in de Randstad. Utrecht, Rotterdam en Amsterdam zijn binnen een half uurtje met de auto te bereiken.

Over Louisehoeve

Verborgen in de Randstad

En toch… toch merkt u daar niets van. Landgoed Linschoten (450 hectare) is als een groen eiland tussen pittoreske vestingstadjes als IJsselstein en Oudewater, en helemaal omringd door groene landerijen, bossen, waterpartijen, historische, veelal monumentale panden en boerderijen. Het is een thuis voor allerlei flora en fauna: buizerds, ijsvogels, blauwe- en zilverreigers, lepelaars, raven en roeken, maar ook kleine zoogdieren als hazen, bunzings, wezels en vleermuizen leven samen in één ecosysteem.

Over Louisehoeve
Opslag oude bouwmaterialen naast het kasteel.

Cultureel erfgoed

Een wandeling over de smalle weggetjes brengt u langs het hart van het landgoed: Huis te Linschoten (1637). Hoewel dit huis al ruim honderdvijftig jaar niet meer bewoond is, verkeert het nog altijd in goede, authentieke staat. Vroeger woonde hier de landheren die de grond en boerderijen verpachtten aan de boeren op het landgoed. Dat agrarische karakter is gelukkig behouden gebleven. Hoewel er tegenwoordig geen landheer meer is maar een stichting, hebben de boeren het land nog altijd grotendeels in erfpacht.

Authentiek karakter

Hendrik en Neeltje Verweij zijn de pachters van de Louisehoeve omstreeks 1910. Tussen de boerderij en de hooiberg was een overkapping gemaakt.

Ook Hofstede Louisehoeve zelf heeft een geschiedenis. Gebouwd in 1602, is de Louisehoeve een van de oudste boerderijen in deze omgeving. Dat ziet u nog altijd terug in de vorm en bouwkundige details. Veel hiervan is bewaard gebleven.

Over Louisehoeve
Over Louisehoeve

Godt wiltie verblijden. Die mijn benijden. Anno. 1602

Deze tekst is met beitel en hamer uit de zware eikenhouten deurlatei gehouwen. Dit is de deur die toegang geeft tot de opkamer van de Louisehoeve.

Geschiedenis van Hofstede Louisehoeve

De vier boerderijen aan de Haardijk werden in 1911 allemaal vernoemd naar de vier dochters van de toenmalige landheer G. Ribbius Peletier III.

Onze boerderij kreeg de naam van zijn jongste dochter, Louise. De boerderij was toen al ruim 300 jaar oud.

Over Louisehoeve
De Haardijk is omstreeks 1910 nog een onverharde weg.

Met de koeien op stal

Tegenwoordig bevindt de woonkeuken zich centraal in het gebouw. De huidige woonkeuken was voorheen ook een wringhuis voor de kaasmakerij. De grote stookplaats en schouw is nog altijd onderdeel van de huidige keuken. Tot de jaren ’50 van de vorige eeuw was de keuken nog een geheel met de veestal. Men woonde eigenlijk met het vee in één ruimte! Sterker nog, de zonen van de boer knechten sliepen op de zolder boven de koeien in de stal.

Brand in de Louisehoeve

In 1967 brandde de hooiberg en het achterste gedeelte van de boerderij af. De hooiberg, de achtergevel, en een stuk van de zuidgevel werden vervolgens vervangen. Er werd op last van de brandweer een voordeur geplaatst in de zuidgevel. Voorheen was het woongedeelte van de boerderij alleen via de achterzijde en stal bereikbaar. Nu was er een tweede vluchtweg gecreëerd.

Over Louisehoeve

Modernisering

In de loop der eeuwen is er op verschillende manieren gewerkt aan het moderniseren van de boerderij. In 1927 werden de gebouwen op het terrein van de Louise hoeve ingrijpend verandert. Er werd een grote en moderne koeienstal gebouwd voor maar liefst 45 koeien. Tegelijk werd het kaashuis of melkhuis gebouwd. Tot 1940 werd hier de boerenkaas gemaakt.

Onze gasten van de B&B verblijven nu in deze koeienstal en het kaashuis. De hooiberg vormt nu het hart van de Louisehoeve. De strobalen hebben plek gemaakt voor een compleet ingerichte buitenkeuken met barbecue, eettafels en comfortabele zitjes met uitzicht op de landerijen en bosrand.